Timboektoe

In de Afrikaanse havenstad Timboektoe moesten een aantal havenarbeiders eens een zware
container in een schip laden. Nu was er een klein probleempje. Het schip was al helemaal volgeladen, en er was nog precies plaats voor die ene container. Maar de ruimte waar de container in moest, was zo krap dat er aan weerskanten van de container maar 1 centimeter ruimte overbleef. Nu zul je misschien zeggen, dat is dan net genoeg. Maar een container is een loodzwaar ding van 6 meter lang die je alleen met een havenkraan kunt verplaatsen. Als de container met de kraan in het ruim van het schip neergelaten moest worden kon hij net niet door de opening omdat de touwen waarmee de container aan de kraan hing, veel dikker waren dan de ene centimeter vrije ruimte die er was. De container er van boven in laten vallen was ook geen goed plan. Door zijn gewicht zou hij zo door de bodem van het schip heenslaan. Nu staan de havenarbeiders van Timboektoe er om bekend dat zij bijzonder vindingrijk zijn, en ze slaagden er dan ook in om de container kalm en zachtjes in het ruim te krijgen. Heb je enig idee hoe ze dat voor elkaar kregen?

Antwoord
Score bezoekers
Average: 8 (1 vote)

5 willekeurige raadsels

De juiste schakelaar

In een huis zijn twee kamers, als je in de ene kamer staat kun je niet in de andere kijken. In de ene kamer hangen drie lampen, in de andere kamer zijn drie schakelaars. Bij elke lamp hoort een schakelaar. Je staat in de kamer met de schakelaars. Je mag 1 keer in de kamer kijken waar de lampen hangen. Hoe kom je er achter welke schakelaar bij welke lamp hoort?

Antwoord
Score bezoekers
Average: 8 (1 vote)

Een gekookt eitje

Stel je wilt een ei precies vijftien minuten koken. Je hebt beschikking over twee zandlopers, een van zeven minuten en een van elf minuten. Wat is de snelste manier om dit te doen?

Antwoord
Tags
Score bezoekers
Average: 8 (1 vote)

Muur bouwen

Een koning wil zijn rijk beschermen door een stenen muur te bouwen. Deze muur zal 3 meter hoog zijn en 2 meter breed. De totale lengte van de grens waarlangs de koning de muur wil bouwen is 500 kilometer. Een kubieke meter stenen is ongeveer 4000 kilo zwaar. Hoeveel kilo wordt de aarde zwaarder door het bouwen van deze muur?

Antwoord
Score bezoekers
Average: 6 (1 vote)

Glazen gieten

Stel je hebt twee glazen water. Je wilt beide glazen water in een grote schaal gieten, maar na het gieten wil je nog weten welk water uit welk glas komt. Hoe doe je dat?

Antwoord
Tags
Score bezoekers
Average: 8 (1 vote)

Wijn bij het bier doen

Je hebt twee glazen, een glas gevuld met bier en een glas met wijn. Je neemt met een lepel een schep uit het glas wijn en doet dit bij het bier. Dan meng je het wijn en bier. Vervolgens breng doe je een zelfde hoeveelheid van het mengsel in het glas wijn.

Zit er nou meer bier bij het wijn, meer wijn bij het bier of zit er evenveel wijn bij het bier als bier bij het wijn?

Antwoord
Tags
Score bezoekers
Average: 8 (1 vote)