Heel veel goud

Er zijn vijf zakken met goud die er allemaal hetzelfde uitzien, en elk bevat 10 goudstukken. In één van de vijf zakjes zit nepgoud. Het echte goud, het nepgoud en alle vijf de zakjes zijn in alle opzichten identiek, behalve dat de stukken nepgoud elk 1,1 gram wegen en de stukken echt goud elk 1 gram wegen. U beschikt over een perfect nauwkeurige digitale gramweegschaal en kunt deze slechts één keer gebruiken. Hoe bepaal je welke tas het nepgoud bevat?

Antwoord
Tags
Score bezoekers
Average: 6 (5 stemmen)

5 willekeurige raadsels

Drie lichtschakelaars

Er zijn twee kamers. In één van de kamers hangt een lamp. In de andere kamer bevinden zich enkel drie lichtschakelaars.
Het is de bedoeling dat je uitzoekt welke van deze de schakelaars de lamp doet branden. Je mag hierbij de kamer waar de lamp zich bevindt maar één keer betreden. Hoe?

Antwoord
Score bezoekers
Average: 3.4 (5 stemmen)

Een man is ter dood veroordeeld

Een man is ter dood veroordeeld. Zijn laatste woord bepaalt wat zijn straf wordt: als hij de waarheid spreekt wordt hij neergeschoten, als hij liegt wordt hij opgehangen. De man zegt: “ik wordt opgehangen.”

Wat is zijn straf?

Antwoord
Tags
Score bezoekers
Average: 5.3 (3 stemmen)
Soort raadsel

Opstaan

Wat moet je doen voor je op kunt staan??

Antwoord
Score bezoekers
Average: 5 (24 stemmen)
Soort raadsel

Dubbel doosje

Iemand laat je twee doosjes zien, en hij vertelt erbij dat er in één van de twee doosjes twee keer zo veel zit als in het andere doosje, maar hij vertelt niet welk doosje dat is. Vervolgens laat hij je één van de twee doosjes uitkiezen, hij maakt het doosje open, en er blijkt 10 euro in te zitten. Vervolgens geeft hij je de kans om alsnog voor het andere doosje te kiezen (en dus de tien euro uit het eerste doosje te laten schieten), want misschien zit er in dat andere doosje wel twee keer zo veel.

Kun je het beste voor dat andere doosje kiezen, of kun je beter bij je oorspronkelijke keuze blijven?

Antwoord
Score bezoekers
Average: 3.8 (8 stemmen)
Soort raadsel